Obehag i magen efter fyllda 50:

5 tecken du inte bör ignorera

Obehag i magen som hård mage, lös mage eller uppblåst mage kan påverka livskvaliteten

Hur är det för dig – upplever du mer obehag i magen nu än för några år sedan? Du är inte ensam. Det är ett känt faktum att matsmältningsproblem ökar med åldern.

Forskning visar att kroppens förmåga att bearbeta mat förändras över tid. Känner du igen dig i någon av dessa beskrivningar? Då är det kanske dags att vidta åtgärder

Så påverkar åldern din tarm

När vi blir äldre genomgår matsmältningssystemet stora förändringar. Musklerna där blir svagare och mindre effektiva att göra sammandragningar. Detta kan leda till långsammare matsmältning och t.ex. hård mage.

Obehag i magen kan orsakas av en gradvis förändring i hur du bearbetar mat, hur din kropp absorberar näringsämnen och, viktigast av allt, hur du smälter mat.

Här är fem vanliga tecken på att din matsmältning är i förändring och behöver stöd:

1. Hård mage och långsam matsmältning:

Matsmältningen kan sakta ner med åldern, och det kan ge dig en hårdare mage.

Matsmältningsenzymer spelar en viktig roll för kroppens förmåga att ta upp näringsämnen. Om kroppen inte har tillräckligt med dessa enzymer kan det orsaka vanliga matsmältningsproblem, som till exempel hård mage.

Kalcium är känt för att bidra till den normala funktionen av matsmältningsenzymer.

2. Luft i magen

Uppblåst mage och luft i magen är vanliga besvär som kan orsakas av förändringar i tarmfloran eller långsammare matsmältning. Kalcium kan bidra till att matsmältningen fungerar som den ska.

3. Obehag i magen

Med åldern kan magslemhinnan bli känsligare, något som kan leda till obehag.

Vitamin A kan bidra till att upprätthålla normala slemhinnor. Eftersom tarmen har många slemhinnor kommer detta näringsämne kunna hjälpa.

Det här visar forskningen:

Flera studier visar att det finns ett samband mellan ålder och en ökad risk för obehag i magen. 

En studie av forskare vid universiteten i Oslo och Tromsø tittade på matsmältningsfunktionen hos 120 friska personer i åldern 20 till 80 år.

Studien drog slutsatsen att matsmältningen reduceras med åldern. De äldre hade lägre nivåer av matsmältningsenzymer än de yngre, och det tog också längre tid för dem att smälta maten. För många ledde det till en rad obehag, som bl.a. lös mage, hård mage eller uppblåst mage.  

Under 2019 visade en annan studie, publicerad i Journal of the American Geriatrics Society, att äldre människor har en ökad risk att uppleva obehag i magen än yngre.

4. Försämrat näringsupptag

Med åldern kan lägre nivåer av matsmältningsenzymer påverka upptaget av näringsämnen.

Som tidigare nämnt är kalcium viktigt för att dessa enzymer ska fungera normalt och kan därför bidra till att du undviker obehag i magen.

5. Immunsystemet behöver stöd

Hela 70 % av kroppens immunsystem finns i tarmen. Därför är det avgörande att ha en bra tarmfunktion. Immunsystemet har till uppgift att skilja på nyttiga och skadliga mikroorganismer och är därmed viktigt för att stödja kroppen.

Magslemhinnan och en välfungerande och hälsosam tarmflora är viktigt för ett bra immunsystem.

Här är några bra hjälpare för immunförsvaret.

  • Fläderbär är välkänt för att kunna stödja immunsystemet
  • Vitamin A bidrar till immunsystemets normala funktion

Ett välfungerande immunsystem är särskilt viktigt för äldre personer med en naturligt försvagad matsmältningshälsa och immunsystem.

VAD ÄR FLÄDERBÄR?
Fläderbär är proppfulla av antocyaniner och hyllas av många som ett superbär på grund av sitt näringsrika innehåll.

Fläderbäret är också en mytomspunnen växt. Visste du att den fornnordiska kärleks- och fruktbarhetsgudinnan Freja betraktade fläder som sitt heliga träd?

Både bären och fläderblomman har använts som en traditionell ingrediens i hälsoprodukter. Fläderbär är bland annat känt för att kunna stödja vårt immunsystem. Det är också fortfarande populärt att använda blommorna i matlagning – du kanske har smakat på fläderblomssaft?

Ännu bättre för min mage

Harriet Volden Pedersen började använda Lectinect Mage redan 2013, och är en av många nöjda kunder. Hon fick förhandstesta den nya och förbättrade versionen. Här är hennes upplevelse:

I juni 2020 erbjöds jag möjligheten att testa den nya versionen, med kalcium utöver fläder.

-Efter ca 2 månaders användning tyckte jag de nya tabletterna var ännu bättre för mig. Jag är mycket nöjd med nya Lectinect Mage. Detta är en produkt jag verkligen rekommenderar.

Upplever du obehag i magen? Därför kan Lectinect Mage hjälpa

Känner du igen dig i det som nämns i den här artikeln? Nu kan du prova något som kan göra något med helheten – både för mage och immunsystem. Denna hjälp kan du få tack vare ingredienserna:

  • Kalcium som bidrar till att matsmältningsenzymerna fungerar normalt
  • Fläderbär som kan stödja immunsystemet
  • Vitamin A som bidrar till att upprätthålla normala slemhinnor, och som bidrar till immunsystemets normala funktion

Över 100 000 har redan provat Lectinect Mage för magen.

Och det bästa av allt? Du kan prova Lectinect Mage gratis* i 30 dagar.

INBJUDAN

Prova Lectinect Mage GRATIS* i 30 dagar!

Ja tack! Jag vill prova Lectinect Mage GRATIS* i 30 dagar!